Merge ćelija i zašto biste im to učinili?

Merge ćelija – zlo koje treba zabraniti!

Merge and Center

Ponukan nedavnim pitanjem jedne moje polaznice Excel VBA tečaja na temu mergeanih ćelija, evo nekoliko riječi o tome. Sam naslov dovoljno govori što mislim o tome, no što raditi ako učestalo dobivate Excel datoteke s hrpom mergeanih ćelija. Trebate s njima nešto dodatno raditi, a to što su ćelije spojene znatno vam otežava rad. Možda nisu nastale od strane vaših kolega, možda je do sustava iz kojeg se podaci izvoze u Excel datoteku ili nekog trećeg razloga (podaci s weba). Malo sam možda prežestoko naglasio nepoželjnost mergeanih ćelija :-), ali zaista im u ozbiljnim poslovnim modelima ne bi trebalo biti mjesto.

Zašto uopće koristiti merge ili spajanje više ćelija u jednu?

Vjerojatno korisnici Excela imaju razloga (ponekad), pa je MS taj alat istaknuo na Ribbonu pod Home tabom. Mnogi korisnici bi vjerojatno željeli crtati i prekrajati ćelije kao što to mogu u Wordu, tamo čak postoji i olovka kojom možete nacrtati tablicu kakva god vam padne na pamet. No, Excel nije Word, u tome je problem.

U praksi, spajanje tj. merge ćelija treba izbjegavati kad god je to moguće!

Mnoge Excelove funkcionalnosti oslanjaju se na ćeliju kao jedinku, kao nešto postojano, kao nešto što ima svoju jednoznačnu adresu, npr. A2.

Ako spojite ćelije A1 i A2 pomoću naredbe Merge ili Merge and Center, A2 ćelija više ne postoji! Gdje je nestala? Ćelija A1 ju je “pojela” i preuzela njenu adresu.

Što ako se naša formula veže na ćeliju A2, što ako se naš VBA kod ukazuje na ćeliju A2, što ako naša Pivotica koristi naziv polja koji se nalazio u A2?

Mogli bi još neke primjere navesti.

Ako je ćelija mergeana, a vi želite dvoklikom povisiti redak u kojem se nalazi ta ćelija, jer ste tu ćeliju oblikovali tako da je krasi Wrap text format, pa se tekst omotava, tj. prelazi iz jednog retka u drugi unutar jedne ćelije…e, ne može! Trebat ćete unmergeati ćeliju.

Automatsko proširenje stupca koji sadrži mergeane ćelije dvostrukim klikom? Ne, niti to neće raditi.

Često korisnici spajaju ćelije samo radi centriranja nekog naslova u odnosu na nekoliko ćelija po horizontali.

Postoji jednostavna alternativa tome, a to je poravnanje pod nazivom Center Across Selection. Postiže se jednak učinak, a ćelije ostaju nedirnute.

Alignment_Center_Across_Selection

Kako otkriti mergane ćelije i kako im vratiti njihov identitet? Kako napraviti unmerge, a ne znate gdje se sve nalaze mergeane ćelije?

CTRL+F vam je vjerojatno poznata kratica (Find), no možda neki ne znaju da ova naredba ne treba nužno tražiti sadržaj ćelija, već može tražiti ćelije oblikovane na određeni način, tj. može tražiti formate ćelija.

U Find dijaloškom okviru pod Find what ne treba ništa upisati, već treba odabrati Format.. i tu staviti kvačicu na Merge cells.

Tako će Find pronaći sve ćelije koje imaju tu značajku u svom formatu.

Find All će ispisati sve takve ćelije u donjoj polovici prozora, a sve što nakon toga treba napraviti da biste označili sve takve ćelije jest pritisnuti CTRL+A!!!

Pretpostavljam da za ovo mnogi nisu znali. Ja sam to otkrio prije nekoliko godina i bio sam oduševljen spoznajom da Find mogu koristiti za označavanje svega pronađenog s Find All. Svaka od stavki u donjem dijelu dijaloškog okvira je ustvari Hyperlink na pronađenu ćeliju, a kao što znamo CTRL+A označava sve (datoteke u mapi, ćelije u Excelu, tekst u Wordu itd.), tako da ima logike.

Find Format

Find_and_Replace_Merge_cells_CTRL+A

Mergeane ćelije

Nakon što ste označili sve takve ćelije, lako je zatvoriti Find dijaloški okvir i u Format Cells isključiti kvačicu na Merge Cells te ih vratiti na njihovo izvorno stanje (unmerge). Ako ih pri tome želite i centrirati u odnosu na ćelije koje su bile spojene tada još odaberite Center Across Selection.

Opisana tehnika označavanja ćelija pronađenih pomoću Find funkcionalnosti uz CTRL+A je vrlo korisna i može se koristiti i u mnogim drugim slučajevima. Možda to zaslužuje novi članak s još nekim pojašnjenjima i prikazom situacija u kojima je možete koristiti.

Jednom sam u praksi radio za klijenta sustav za automatizaciju izvješćivanja na temelju izvješća iz poslovnog sustava koja ih nisu zadovoljavala. Nažalost te izvezene Excel datoteke (sirovina za izvješća) bile su pune mergeanih ćelija i prvo što je trebalo napraviti je unmerge svih ćelija. Prije toga VBA kod jednostavno nije mogao pouzdano odraditi posao.

Zato prije nego što radite merge ćelija dobro razmislite je li vam to doista potrebno.

Naravno, kao i uvijek postoje iznimne situacije kada mergeane ćelije mogu biti korisne, npr. za nekakvu vizualnu prezentaciju (uz VBA) gdje nema puno računanja i referiranja na ćelije, a mreža ćelija je jednostavnija i zgodnija za vizualni prikaz od korištenja grafičkih objekata (Shapes).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *