Dohvat i transformacija podataka uz M
(Power Query napredni)

U najavi za jesen 2019. g.!

Ovaj Power BI napredni tečaj pružit će Vam uvid u napredne mogućnosti alata Power Query ako radite u Excelu odnosno Power BI Desktop alata pri dohvatu i transformaciji podataka.

Power Query napredni

Na slici ispod prikazana je međuovisnost pojedinih upita izrađenih s alatom Power Query (složena struktura). Primjer prikazuje dohvat podataka iz različitih izvora i njihovo uparivanje u jednoj Excel datoteci.

Power Query - ovisnost pojedinih upita - složena struktura

Opis

Ako koristite Power Query već neko vrijeme u praksi i poznajete neke mogućnosti alata (završili ste tečajeve Power Query ili Power BI ili ste samouki), a željeli biste proširiti znanje uz rad na konkretnim primjerima iz prakse, ovo je tečaj za Vas. Prethodno iskustvo u korištenju alata je preporučljivo kako biste što bolje iskoristili vrijeme provedeno na tečaju, a tako ćete vjerojatno imati i konkretnih pitanja.

Već uz alate koje nudi u sučelju, ovo je vrlo moćan alat, ali tek uz određene intervencije u programskom kodu (programski jezik M) Power Query će postati Vaš omiljeni alat kojeg ćete koristiti u mnogim situacijama kada je obrada podataka u pitanju.

Stoga je uz korištenje postojećih funkcionalnosti koje su zaista fascinantne ponekad potrebno ugraditi pokoju varijablu u kodu ili odraditi neku pretvorbu pomoću funkcija kako bi rješenje postalo robusnije i fleksibilnije.

Sve nabrojano bit će obrađeno na konkretnim primjerima iz prakse.

Trajanje

2 dana (16 šk. sati).

Predavač

Dražen Hanžić

Excel Power Query napredni tečaj

Cilj

Polaznici će upoznati napredne mogućnosti alata Power Query. Naglasak će biti na rješavanju složenih primjera iz prakse, a polaznici će uz korištenje postojećih funkcija naučiti izrađivati vlastite funkcije i uređivati programski kod kako bi postigli potpunu automatizaciju obrade podataka. Automatizacija mnogih postupaka obrade podataka moguća je bez programiranja, upotrebljavajući alate iz sučelja aplikacije, no u specifičnim slučajevima potrebno je razumjeti kod, doraditi ga i upisati nekoliko linija koda koje rješenje čine fleksibilnim.

Polaznici

Tečaj je namijenjen svima koji u radu s podacima imaju potrebu u potpunosti automatizirati dohvat i obradu podataka, a žele na konkretnim primjerima iz prakse upoznati napredne mogućnosti ovog alata.

Napomena

Preduvjet za pohađanje tečaja je korištenje Power Query alata na osnovnom nivou i iskustvo u radu (poznavanje funkcionalnosti koje se nude u sučelju aplikacije).

Sadržaj

Složeni primjeri transformacije i automatizacije obrade podataka
Izvori podataka i načini uvoza u Power Query

  • .xlsx, .csv i .txt datoteke, baze podataka (SQL Server i dr.), web, .pdf dokumenti, .xml datoteke i dr.

Izrada kalkulacijskih polja (Calculated columns)
Pretvaranje programskog koda u funkciju
Korištenje parametara i varijabli u kodu koji doprinose fleksibilnosti koda i jednostavnijem održavanju rješenja
Programski jezik M (Power Query Formula Language)

  • funkcije za rad s tekstom, za rad s datumima, za pretvorbu podataka i logičke funkcije
  • izrada korisničkih funkcija
  • korištenje relativnih i apsolutnih adresa
  • upoznavanje osnovnih objekata
  • rad s listama
  • rad s tablicama
  • upravljanje greškama u kodu

Rješavanje konkretnih zadataka iz prakse

Način učenja

Prikaz naprednih mogućnosti Power Query alata uz rad na složenim primjerima iz prakse.