Excel ekspertni tečaj

Excel tečajeve održavamo i ONLINE uživo!

Excel ekspertni tečaj

Više o Excel tečajevima u ponudi, načinu održavanja tečajeva i o tome što dobivate na našim Excel tečajevima te po čemu smo drugačiji pročitajte ovdje.

Tečaj Excel ekspertni u ponudi je i kao otvoreni tečaj (polaznici iz različitih tvrtki), namijenjen svakome tko je zainteresiran naučiti raditi s Excelom na ekspertnoj razini.

Prijava

Excel ekspertni tečaj ćemo održati u terminu 19.04.-21.04.2023.

Ako se tečaj bude održavao uživo, postojat će mogućnost istovremenog pohađanja ONLINE tečaja za polaznike kojima to više odgovara.

Mjesto održavanja je u Zagrebu, a prema zahtjevu, za organizirane grupe može biti u bilo kojem gradu u Hrvatskoj ili izvan Hrvatske.

Termin tečaja: 19.04.-21.04.2023. g. (od srijede do petka, 3 dana od 09:00 do 16:30)
Mjesto održavanja: Strojarska cesta 24, Zagreb, učionice tvrtke Trinom d.o.o. (mapa).

O ostalim detaljima vezanim uz održavanje tečaja bit ćete pravovremeno obaviješteni.

Cijena tečaja uživo u učionici: 500 EUR + PDV (3.767,25 kn + PDV) (cijena za organizirane grupe ili za tečajeve u tvrtkama dogovara se posebno – info@labo.hr)

Tvrtke koje prijave 2 ili više polaznika ostvaruju pravo na 10% popusta.

Opis

Ukratko, Excel ekspertni tečaj namijenjen je polaznicima koji žele postati Excel gurui u svom radnom okruženju. Polaznici će spoznati mnoge tehnike pri izradi formula, otkriti nove Dynamic Arrays formule i upoznati tehnike za izradu dinamičkih grafova i dr.

Trajanje

3 dana (24 šk. sati)

Predavač

Dražen Hanžić

Excel ekspertni tečaj

Cilj

Naučiti pisati složene formule i upoznati nove dinamičke formule za rad s nizovima podataka (Dynamic Arrays formule) koje mijenjaju način rada s formulama te omogućuju izradu izvješća na jednostavan način, a ponekad zamjenjuju i potrebu za programiranjem. Upoznavanje nove LAMBDA funkcije i pripadajućih funkcija za izradu korisničkih funkcija korištenjem formula (bez programiranja).  Uvod u Power Query i Power Pivot.

Polaznici

Tečaj je namijenjen korisnicima koji koriste Excel na naprednoj razini, a željeli bi iz njega izvući još više koristi u svom radu i postati vrsni poznavatelji Excela.

Napomena

Preduvjet za pohađanje tečaja je usvojena materija s tečaja Excel napredni ili višegodišnje iskustvo u svakodnevnom radu s Excelom.

Polaznici trebaju imati na svojim računalima instaliran Excel za Microsoft 365 (ili online verziju Excela 365) kako bi mogli koristiti nove funkcije kao što su XLOOKUP, UNIQUE i dr. (Dynamic Arrays formule).

Sadržaj

Ekspertno korištenje formula

 • Nov način rada s formulama u Excelu za Microsoft 365! Rad s nizovima podataka (Dynamic Arrays formule) uz pojašnjenje kalkulacijske logike
 • #SPILL! – nova vrsta greške – utjecaj formula na podatke u okolnim ćelijama
 • # – operator za referiranje na prvu ćeliju dinamičkog raspona (npr. =A1#) tj. referiranje na SPILL raspon i @ – Implicit Intersection operator u formulama
 • Detaljno upoznavanje funkcija FILTER, SORT, SORTBY, SEQUENCE, UNIQUE i RANDARRAY i prikaz novih vrlo korisnih mogućnosti
 • Nove funkcije za rad s nizovima (Arrays) – CHOOSECOLS, CHOOSEROWS, DROP, EXPAND, HSTACK, TAKE, TOCOL, TOROW, VSTACK, WRAPCOLUMNS i WRAPROWS
 • XLOOKUP i XMATCH – eliminiranje nedostataka VLOOKUP funkcije i detaljno pojašnjenje prednosti. Zamjena za funkcije VLOOKUP, INDEX, MATCH, HLOOKUP i LOOKUP
 • Pisanje složenih formula za rad s rasponima i nizovima podataka uz upotrebu funkcija INDEX, OFFSET, INDIRECT, CHOOSE, LARGE i dr.
 • LET funkcija – za jednostavnije pisanje složenih formula (imenovanje formula)
 • INDEX funkcija – detaljno upoznavanje fascinantnih mogućnosti funkcije
 • Izrada dinamičkih grafova
 • TRUE i FALSE logika u formulama – pojašnjenje upotrebe na kreativan način
 • Izrada korisničkih funkcija uz LAMBDA funkciju i ostale pripadajuće funkcije
 • Uvod u Power Query, Power Pivot i DAX (pojašnjenje mogućnosti)

Rad s korisničkim formatima (Custom Formats) na kreativan način – korištenje u dashboardima

Imena (Defined Names ili Named Formulas)

 • Imena raspona, konstanti, imenovane formule, dinamički rasponi, primjena u grafovima i dr. – vrlo korisne mogućnosti pri korištenju Excela

Dizajn i provjera modela

 • Savjeti pri modeliranju
 • Provjera izračuna formula, otkrivanje i prevencija grešaka (Formula Auditing)
 • Upotreba stilova i kontrola pri dizajniranju korisničkog sučelja (Form Controls)

Analiza podataka, traženje rješenja i analiza osjetljivosti

 • Izrada scenarija korištenjem formula, traženje rješenja (Goal Seek) i analiza osjetljivosti (Data Table)

Izrada složenih primjera iz poslovne prakse

Način učenja

Predavanje o navedenim temama te rješavanje primjera uz dodatna pojašnjenja i savjete.