Excel napredni tečaj

Excel tečajeve održavamo i ONLINE uživo!

Excel napredni tečaj održavamo u tvrtkama (“in-house” tečaj) bilo gdje u Hrvatskoj ili u inozemstvu (nemamo ga u ponudi za građane).

Trajanje i teme tečaja mogu se prilagoditi polaznicima. Tečaj uobičajeno traje 2 i pol dana tj. 20 šk. sati (preporuka), ali može trajati i 2 ili 3 dana.

Excel napredni tečaj preporučujemo svima koji se u poslu bave Excelom, a samouki su. To je najpopularniji i najprimjenjiviji tečaj za većinu polaznika, a polaznici dobivaju odgovore na sva njihova pitanja. Također, nastojimo riješiti i konkretne zadatke polaznika u sklopu tema koje obrađujemo.

Preporuka tečajeva za daljnje učenje Excela: Power Query, Excel ekspertniPower Pivot, Excel VBA. Power Query i Power Pivot tečajevi su obuhvaćeni tečajem Power BI.

Excel napredni tečaj

 

Excel napredni tečaj

Više o Excel tečajevima u ponudi, načinu održavanja tečajeva i o tome što dobivate na našim Excel tečajevima te po čemu smo drugačiji pročitajte ovdje.

Opis

Excel napredni tečaj je naš najpopularniji Excel tečaj na kojemu polaznici mogu utvrditi temelje potrebne za rad na naprednom nivou i zatim započeti s upoznavanjem naprednih tema.

Što je to datum u Excelu? Zašto mi Excel ne zbraja točno? Promijenit ću format, pa će računati…?!? To su samo neka od tipičnih pitanja i situacija pri radu s Excelom u kojima ćete se naći ili ste se možda našli ako ne vladate osnovama korištenja Excela.
Znate li koja je razlika između “=A1*B1” i “=$A1*B$1” ili između “=A1+B1” i “=$A$1+$B$1”? U slučaju da ne znate, ukratko ćemo proći ove temeljne koncepte pri radu s formulama i zatim krenuti s naprednim temama. Također, upoznat ćete i mnoštvo trikova i kratica kako biste ubrzali svoj rad s Excelom (a dobit ćete i neke korisne materijale).

Excel napredni tečaj je tečaj kojeg bismo preporučili svakome tko u poslu koristi Excel. To je “opća kultura” pri radu s Excelom.

Na ovom tečaju polaznici će uz mnoge zanimljive teme vezane uz pisanje složenih formula, korištenje raznih funkcija i analitičkih alata (Advanced Filter i Pivot tablice) biti upoznati i s dinamičkim rasponima (Tables) te će s tim spoznajama moći izraditi svoja periodična izvješća i grafove na jednostavan način uz vrlo malo utrošenog vremena. Polaznici će biti upoznati i s interaktivnim grafovima i načinom na koji se oni izrađuju. Uz pravilno postavljen model za izvješćivanje (uvoz podataka, kalkulacijska logika i prezentacija), Vaš jedini zadatak iz mjeseca u mjesec bit će uvoz novih podataka ili osvježavanje postojećih kako biste izradili svoja periodična izvješća.

Novo! Detaljno ćemo obraditi nove funkcije u Excelu za Microsoft 365 (Office 365) kao što su XLOOKUP i XMATCH, najnovije TEXTAFTER, TEXTBEFORE i TEXTSPLIT te spomenuti vrlo korisne i zanimljive Dynamic Arrays formule (UNIQUE, FILTER, SEQUENCE i dr.) koje znatno olakšavaju pisanje složenih formula i mijenjaju način rada s Excel formulama.

Dodatno o razmišljanjima na temu naprednog korištenja Excela i koje bi vještine ono trebalo obuhvatiti možete pročitati ovdje –> Napredno korištenje Excela

Trajanje

2 i pol dana (20 šk. sati) (minimalno 2 dana, a može i 3 dana)

Predavač

Dražen Hanžić

Excel napredni tečaj

Cilj

Utvrditi bitne osnove, a zatim se upoznati s naprednim korištenjem Excela. Naučiti pisati složene formule i upotrebljavati napredne funkcije za analizu i obradu podataka te ubrzati svakodnevni rad. Upoznati se s novostima u Excelu za Microsoft 365.

Polaznici

Tečaj je namijenjen djelatnicima koji u svom radu upotrebljavaju Excel te žele obnoviti i proširiti svoje znanje radi što bržeg i učinkovitijeg obavljanja svakodnevnih zadataka.

Sadržaj

Utvrđivanje temeljnih znanja pri korištenju Excelom (tipovi podataka i njihova pretvorba, formati, korisnički formati, tehnike unosa i označavanja te vrste adresa u formulama)
Trikovi za brži rad (prečaci tipkovnicom i upotreba miša)
Postupci koji se u Excelu često rade pogrešno i prikaz ispravnih postupaka
Imenovanje ćelija, konstanti i raspona uz upoznavanje vrsta operatora za rad s rasponima

Funkcije i izrada složenih formula kombinacijom različitih funkcija

 • Tipovi funkcija i način unosa
 • Funkcije uvjetnog sumiranja i brojanja podataka
 • Logičke funkcije (savjeti i opcije pri postavljanju složenih uvjeta)
 • Informativne funkcije
 • Funkcije za rad s tekstom (nove funkcije – TEXTAFTER, TEXTBEFORE i TEXTSPLIT – zamjena za Text to Columns)
 • Funkcije za rad s datumima i vremenima
 • Funkcije za pretraživanje (XLOOKUP, VLOOKUP, INDEX, MATCH i dr.)

Izrada izvješća (zamjena za Pivot tablice) pomoću funkcija UNIQUE, SUMIFS i FILTER
Vrste grešaka u Excelu i kako upravljati greškama
Napredno uvjetno oblikovanje (Conditional Formatting) i validacija podataka (Data Validation) uz upotrebu formula
Dinamički rasponi i tablice (Tables) te primjena u validacijskim listama i interaktivnim grafovima
Rad s podacima na više listova (3D reference, INDIRECT i HYPERLINK funkcije)

Uvoz i priprema podataka

 • Uvoz podataka iz tekstnih datoteka (razdvajanje podataka po stupcima)
 • Čišćenje, priprema i pretvorba podataka

Liste podataka (uz savjete kako postaviti modele radi jednostavnijeg održavanja)

 • Napredno filtriranje (Advanced Filter) i korištenje DSUM funkcije
 • Funkcije za rad s filtriranim podacima –  AGGREGATE (SUBTOTAL)

Pivot tablice

 • savjeti vezani uz poželjnu strukturu podataka u podlozi, izrada i prikaz analitičkih mogućnosti ovog moćnog alata

Makronaredbe (Macros) i uvod u Power Query (bolja alternativa za uvoz podataka)
(Više o makronaredbama i programiranju u Excelu možete naučiti na našem Excel VBA tečaju)

 • Uvod i demonstracija uz pojašnjenje generiranog programskog koda
 • Snimanje, spremanje i pokretanje uz napomene o njihovim ograničenjima

Način učenja

Predavanje o navedenim temama te rješavanje primjera uz dodatna pojašnjenja i savjete.