Excel Power Pivot, Power BI Desktop i Power BI tečaj

Excel tečajeve održavamo i ONLINE uživo!

Za prijavu na javni Power BI tečaj (Power Query i/ili Power Pivot tečaj uz vizualizacije) pogledajte na Power BI tečaj (3 dana).

Prijava

Excel Power Pivot, Power BI Desktop i Power BI tečaj održat ćemo u terminu 16.03.-17.03.2023.

Ako se tečaj bude održavao uživo, postojat će mogućnost istovremenog pohađanja ONLINE tečaja za polaznike kojima to više odgovara.

Mjesto održavanja je u Zagrebu, a prema zahtjevu, za organizirane grupe može biti u bilo kojem gradu u Hrvatskoj ili izvan Hrvatske.

Termin tečaja: 16.03.-17.03.2023. g. (četvrtak i petak, 2 dana od 09:00 do 16:30)
Mjesto održavanja: Strojarska cesta 24, Zagreb, učionice tvrtke Trinom d.o.o. (mapa).

O ostalim detaljima vezanim uz održavanje tečaja bit ćete pravovremeno obaviješteni.

Cijena tečaja uživo u učionici: 400 EUR + PDV (3.013,80 kn + PDV) (cijena za organizirane grupe ili za tečajeve u tvrtkama dogovara se posebno – info@labo.hr)

Tvrtke koje prijave 2 ili više polaznika ostvaruju pravo na 10% popusta.
Iznos je potrebno uplatiti na transakcijski račun poduzeća Labo d.o.o. najkasnije 14 dana prije početka održavanja tečaja.

 

Power Pivot                                Power BI

 

Excel Power Pivot tečaj

 

Primjer prodaje proizvoda po kategorijama, danima u tjednu i satima u danu.

Prodaja po kategorijama, danima i satima

Power Query-međuovisnosti

Opis

Analitičar ste i koristite Excel, ali shvaćate da on može i puno više? Doživljavate sebe kao profesionalnog VLOOKUPera i zaista vam je dosta VLOOKUPiranja nekoliko tablica da biste napravili jednu složenu Pivot tablicu? Želite analizirati milijune ili stotine milijuna redaka podataka iz različitih izvora i pri tome koristiti moćne DAX formule za dinamičku analizu podataka te izrađivati složene Pivot tablice? Kalkulacijske mogućnosti u običnim Pivot tablicama Vas ne zadovoljavaju?
Ako se prepoznajete u ovim opisima, na pravom ste mjestu!

Excel više nije što je nekad bio, samo moćan tablični kalkulator, postao je hibrid između tabličnog kalkulatora i baze podataka. Za analizu podataka iz više tablica ili iz više različitih izvora podataka za koju biste prije trebali koristiti bazu podataka, sada to više nije potrebno, relacije među tablicama možete izrađivati u samom Excelu (u Power Pivot modelu) te izrađivati do nedavno nezamislive kalkulacijske formule znatno većih mogućnosti koje ćete najčešće koristiti u Pivot tablicama.

Velika količina podataka koju trebate obraditi i analizirati nije jedini uvjet zbog kojeg ćete poželjeti koristiti Power Pivot, jer ponekad i uz male količine podataka želite imati mogućnost izraditi podatkovni model koji koristi složene kalkulacije, a pri tome koristiti ugodno korisničko iskustvo koje pružaju Pivot tablice i Sliceri.

Tečaj će biti fokusiran na izradu podatkovnog modela i upoznavanje DAX formula, a tijekom tečaja ćemo koristiti Power Query koji će nam znatno pomoći pri dohvatu i transformaciji podataka potrebnih za podatkovni model Power Pivota.

Power Query alat bit će prezentiran ukratko, a ako želite detaljno upoznati Power Query, tada pogledajte opis i upoznajte ovaj alat na našem Excel Power Query tečaju ili na naprednom Power Query tečaju.

Budući da je Power BI Desktop zasebna aplikacija koja objedinjava funkcionalnost alata Power Query i Power Pivot, uz dodatne vizualizacijske mogućnosti, upoznat ćemo se i s tom aplikacijom te naglasiti razlike koje postoje među nabrojanim aplikacijama. Pokazat ćemo i mogućnosti Power BI clouda te kako ga možete iskoristiti za publiciranje interaktivnih dashboarda koji tada postaju dostupni svim korisnicima s kojima ih dijelite, a koji posjeduju pametni telefon, tablet ili računalo.

Trajanje

2 dana (16 šk. sati).

Predavač

Dražen Hanžić

Excel Power Pivot, Power BI Desktop i Power BI tečaj

Cilj

Polaznici će upoznati alat Power Pivot, dodatak koji Excel pretvara u moćnu “Self service BI platformu” (Business Intelligence), Power BI Desktop aplikaciju te vizualizacijske mogućnosti koje nudi. Uz upoznavanje osnova relacijskih baza podataka, mogućih načina uvoza podataka iz različitih izvora i modeliranje podatkovnih modela, polaznici će naučiti i osnove DAX-a (Data Analysis Expressions), jezika za pisanje formula koje omogućuju složene kalkulacije koje u običnim Pivot tablicama nisu moguće.

Polaznici

Tečaj je namijenjen analitičarima koji u svom radu s Excelom žele izrađivati podatkovne modele za analizu velikih količina podataka (milijuni redaka) koji se mogu nalaziti u različitim izvorima, a koje je potrebno međusobno povezati te pri tome koristiti složene kalkulacije za analize (DAX formule).

Napomena

Preduvjet za pohađanje tečaja je poznavanje korištenja Excela na naprednom nivou, posjedovanje inačice Excela 2010, 2013 ili 2016 s Power Pivot dodatkom te instalirana aplikacija Power BI Desktop.

Sadržaj

Što je to Power Pivot? Kratak odgovor: najbolje što se Excelu dogodilo u posljednjih 15-ak i više godina, a dulji odgovor ćete čuti na ovom Excel Power Pivot tečaju.

Ukratko pojašnjenje mogućnosti Power Pivota, način pokretanja, izrada i publiciranje modela, upotrebljive veličine datoteka modela, kompresije i dr.

Po čemu se razlikuju “obične” Pivot tablice od Power Pivota?

Što je to podatkovni model (Data Model)? VLOOKUP – treba li nam još uvijek u Excelu 2013 ili 2016?

Izvori podataka za Power Pivot, uvoz i priprema podataka uz korištenje Power Query alata

Osnove relacijskih baza podataka

  • tablice i relacije među njima (relationships), primarni i strani ključevi, normalizacija i denormalizacija podataka i dr.

Izrada podatkovnog modela

Uvod u DAX funkcije i pisanje kalkulacijskih formula

  • izrada kalkulacijskih polja (measures) i kalkulacijskih stupaca (calculated columns)
  • funkcije, operatori i vrijednosti, tablice i stupci
  • funkcije za agregaciju, logičke funkcije, informativne, matematičke, tekstualne, funkcije za pretvorbu, funkcije relacija i funkcije za rad s datumima i vremenom

Razumijevanje načina izračuna DAX formula, što je Filter kontekst, a što Row kontekst?

DAX i rad s datumima – izrada tablice kalendara i korištenje funkcija za rad s datumima

Performanse modela – kako optimizirati model?

Power BI Desktop aplikacija i Power BI (cloud)

  • dohvat, obrada, transformacija, modeliranje i vizualizacija podataka
  • publiciranje interaktivnih Dashboarda za pregled na tabletima ili pametnim telefonima

Izrada cjelovitog modela uz pripadajuće kalkulacije i vizualizaciju

Način učenja

Prikaz mogućnosti alata Power Pivot i Power BI Desktop aplikacije uz rad na primjerima.