Optimizacija Power BI modela

Power BI model može biti jednostavan, a može biti i vrlo složen, može sadržavati malo redaka, a može sadržavati i nekoliko desetaka ili stotina milijuna redaka. Možda ne na početku, ali s vremenom podatkovni model može postati neprikladan za korištenje te je potrebna optimizacija Power BI modela.

Može se raditi o različitim problemima pri korištenju:

  • Power BI datoteka može biti prevelika i ne može se koristiti zbog ograničenja koja nameće Power BI servis (veličina datoteke ovisi o pretplatničkom modelu)
  • Ovisno o vrsti i količini podataka, Power BI datoteka se može vrlo sporo osvježavati pri učitavanju novih podataka
  • DAX formule mogu se sporo kalkulirati
  • Vizuali u dashboardima se mogu sporo osvježavati

Prije početka izrade podatkovnog modela trebalo bi razgovarati s korisnicima Power BI dashboarda te detaljno analizirati njihove potrebe. Jedino tako možemo saznati koji nivo detalja pri izvješćivanju je potreban, koje tablice i koji stupci su nam potrebni za izradu izvješća i kalkulacija te koliko često će se podaci osvježavati i iz kojih izvora.

Nakon analize potreba možemo kvalitetnije izraditi podatkovni model koji će biti optimiziran za određenu namjenu te biti održiv tijekom duljeg perioda korištenja.

U slučaju da takva analiza nije napravljena na početku, podatkovni model može vrlo brzo postati prevelik i prespor za korištenje, time se gubi povjerenje korisnika i projekt koji je obećavao može vrlo brzo postati neprihvaćen.

U praksi se može dogoditi da se postojeća Power BI datoteka nakon određenih zahvata smanji i za 90% u odnosu na izvornu veličinu datoteke. Postoje razne tehnike kojima se može napraviti optimizacija Power BI modela. Svi korisnički zahtjevi će biti zadovoljeni, a model će postati puno brži i ugodniji za korištenje te u konačnici bolje prihvaćen od korisnika.

U slučaju da već imate izrađeno Power BI rješenje, a potrebni su dodatni zahvati kako bi se optimiziralo i kako bi korištenje postalo prihvatljivo, slobodno nam se obratite.

Neke od tehnika optimizacije modela radimo i na naprednom Power Query tečaju.