Excel Power Query tečaj

Power Query tečaj kao i ostale Excel tečajeve održavamo i ONLINE uživo!

Ovaj Power Query tečaj bi se možda trebao zvati “Demistificirani Power Query tečaj”, jer na prvu Power Query zvuči kao nešto što je namijenjeno vrlo naprednim korisnicima, ali to nije točno. Polaznici tek nakon završetka tečaja i korištenjem alata za rješavanje zadataka u poslovnom okruženju shvate da je to “Power alat”, ali ne nužno samo za “Power korisnike”.

Sučelje i način rada ga čine jednostavnim za korištenje, a moćnim. Kada počnete koristiti mogućnosti Power Query alata, shvatit ćete da je vrlo vjerojatno najkorisniji alat za rad u Excelu (ili u Power BI Desktopu, jer to su jednaki alati), a pogotovo onima koji dohvaćaju podatke iz drugih Excel datoteka te ih uparuju, konsolidiraju i rade razne pretvorbe nad podacima.

Nekim korisnicima je prema njihovim izjavama Power Query “sve što im treba” 😊.

Za prijavu na javni Power BI tečaj (Power Query i/ili Power Pivot tečaj uz vizualizacije) pogledajte na Power BI tečaj (3 dana).

Prijava

Power Query tečaj ćemo održati u terminu 15.03.2023.

Ako se tečaj bude održavao uživo, postojat će mogućnost istovremenog pohađanja ONLINE tečaja za polaznike kojima to više odgovara.

Za polaznike koji žele naučiti koristiti Power Query na naprednom nivou u ponudi je Power Query napredni tečaj.

Mjesto održavanja je u Zagrebu, a prema zahtjevu, za organizirane grupe može biti u bilo kojem gradu u Hrvatskoj ili izvan Hrvatske.

Termin tečaja: 15.03.2023. g. (srijeda, 1 dan od 09:00 do 16:30)
Mjesto održavanja: Strojarska cesta 24, Zagreb, učionice tvrtke Trinom d.o.o. (mapa).

O ostalim detaljima vezanim uz održavanje tečaja bit ćete pravovremeno obaviješteni.

Cijena tečaja uživo u učionici: 200 EUR + PDV (1.506,90 kn + PDV) (cijena Power Query tečaja u tvrtkama dogovara se posebno – info@labo.hr)

Tvrtke koje prijave 2 ili više polaznika ostvaruju pravo na 10% popusta.
Iznos je potrebno uplatiti na transakcijski račun poduzeća Labo d.o.o. najkasnije 14 dana prije početka održavanja tečaja.

(Get & Transform Data grupa na Data izborniku u Excelu za Microsoft 365)

Excel-Power-Query-tečaj

Query tab na Ribbonu kada se pozicioniramo u tablicu u Excelu koja je rezultat Querya.

Excel Power Query tečaj-Query

Na slikama ispod prikazani su izbornici u Power Query Editoru. Većinu naredbi pri obradi podataka moguće je naći na izbornicima, a rijetko treba znati upisati i poneku formulu.

Excel Power Query Editor-Home

Excel Power Query Editor-Transform

Excel Power Query Editor-Add Column

Excel Power Query Editor-View

Power Query je fascinantan alat koji pomaže pri dohvatu i pretvorbi sirovih podataka iz bilo kojeg izvora u željenu strukturu na brz i jednostavan način.

Opis

Analitičar ste, no da biste se bavili analizama potrebno je imati strukturu podataka pogodnu za analizu što često nije slučaj. Kako biste došli do pogodne strukture podataka često se mučite s obradom i čišćenjem podataka iz .csv, .txt ili Excel datoteka koje se nalaze u raznim oblicima pri tome koristeći tekstualne i logičke funkcije, ponekad i makronaredbe i uz razne trikove na kraju dobivate ono što želite. Ali što ako takav postupak treba ponoviti ili što ako takvih datoteka jednake strukture ima nekoliko desetaka u mapi i stalno pristižu nove, kako automatizirati proces obrade, a ne znate programirati u Excelu pomoću VBA?

Odgovor naslućujete – Power Query nudi takve i brojne slične mogućnosti neovisno o tipu datoteka s kojima radite. Power Query je poput snimača makronaredbi koji snima svaki korak u procesu obrade tako da u budućim situacijama sve što treba napraviti je Refresh i podaci u tablici bit će osvježeni, a onda je iz takve strukture jednostavno napraviti Pivot tablicu. Takvom kombinacijom postupaka, izvještajni model može biti u potpunosti automatiziran bez potrebe za programiranjem.

Power Query i Power Pivot vrlo dobro se nadopunjuju mogućnostima i rade u timu, a Power Query je često sluga Power Pivotu te mu omogućuje dohvat i razne mogućnosti za obradu podataka koje Power Pivot ne posjeduje.

Često korisnici nemaju potrebu za kompleksnim kalkulacijama koje Power Pivot nudi, jer obične Pivot tablice većini nude dovoljne mogućnosti za analizu podataka, pa stoga Power Query može biti koristan svim naprednim korisnicima koji intenzivno koriste Excel u radu, bez obzira koriste li Power Pivot ili ne.

Česte situacije poput objedinjavanja i spajanja podataka iz Excelovih radnih listova ili Excel datoteka (zamjena za VLOOKUP ili XLOOKUP) Power Query rješava s lakoćom bez obzira na količinu podataka koja se obrađuje.

Ukratko – dohvat, transformacija i uvoz podataka iz različitih izvora u različitim strukturama nikada nisu bili jednostavniji i brži uz ovaj fantastičan alat kojeg možete upoznati na ovom tečaju (ETL – extract, transform, load).

Trajanje

1 dan (8 šk. sati). Prema dogovoru, može trajati i 1,5 ili 2 dana ako se želi obraditi više primjera.

Predavač

Dražen Hanžić

Excel Power Query tečaj

Cilj

Polaznici će upoznati alat Power Query, dodatak za Excel 2010 ili 2013 koji je integriran u Excelu 2016, 2019 i Microsoft 365 paketu (Data, Get & Transform). Uz upoznavanje zanimljivih i vrlo korisnih mogućnosti alata, načina uvoza podataka iz različitih izvora i njihovu pretvorbu, polaznicima će biti prikazani i tipični zadaci koji se učinkovito rješavaju ovim alatom. Svaki korak pri obradi podataka ostaje zabilježen, pa to možemo iskoristiti za buduće podatke koji su strukturirani na jednak način (dovoljan je Refresh). Automatizacija takvih postupaka obrade podataka moguća je u većini slučajeva bez programiranja, koristeći alate iz sučelja aplikacije, no ponekad je potrebno upisati koju liniju koda.

Polaznici

Tečaj je namijenjen svima koji u radu s Excelom imaju potrebu automatizirati dohvat podataka iz vanjskih izvora (.csv, .txt, .xml, .xlsx datoteke, web, baze i dr.) ili iz aktivne Excel datoteke, obraditi podatke, pretvoriti ih u željenu strukturu, ili ih filtrirati prije analiziranja ili izrade izvješća. Polaznicima koji se žele razvijati u BI segmentu, ovaj će tečaj biti vrlo dobra priprema za Excel Power Pivot, Power BI Desktop i Power BI tečaj (Power BI tečaj). Za polaznike koji žele naučiti koristiti Power Query na naprednom nivou u ponudi je Power Query napredni tečaj.

Napomena

Preduvjet za pohađanje tečaja je poznavanje korištenja Excela na naprednom nivou.

Sadržaj

Uvod i pojašnjenje mogućnosti alata Power Query (ETL alat – extract, transform, load)

Izvori podataka i načini uvoza u Power Query

 • Excel datoteke, tekstualne datoteke (.csv ili .txt), podaci s web stranica i dr.
 • Datoteke iz odabrane mape (objedinjavanje podataka iz svih datoteka u mapi)

Automatizacija čišćenja i pretvorbe podataka u željenu strukturu bez potrebe za programiranjem (VBA)

Objedinjavanje i spajanje podataka iz Excel datoteka ili s radnih listova

 • više Excel tablica (Tables) ili imenovanih raspona
 • više radnih listova u Excel datoteci
 • dodavanje i spajanje upita (Append i Merge – zamjena za VLOOKUP ili XLOOKUP funkciju i puno više od toga)

Pretvorba i čišćenje podataka

 • uređivanje upita, obrada podataka, izrada kalkulacijskih polja (Calculated columns) i dr.
 • grupiranje, Unpivot (vrlo korisno prije korištenja u Pivot tablici) i transponiranje podataka

Kamo s podacima i kako ih osvježiti?

 • uvoz u Excel datoteku ili samo izrada konekcije
 • uvoz u podatkovni model (Data Model) Power Pivota
 • prilagodba postavki za uvoz i automatsko osvježavanje podataka

Uvod u programski jezik M (Power Query Formula Language)

 • funkcije za rad s tekstom, za pretvorbu podataka i logičke funkcije

Način učenja

Prikaz mogućnosti Excel Power Querya uz rad na primjerima.