Uvod u Power BI

Power BI

Power BI dashboard

Ako Vas zanima pohađanje 3-dnevnog Power BI tečaja (uz mogućnost 1-dnevnog ili 2-dnevnog modula) pogledajte detalje na Power BI tečaj.

Opis

Ovaj Power BI tečaj zamišljen je kao 1-dnevni tečaj za polaznike koji nisu do sada imali iskustva u radu sa servisom Power BI (PowerBI.com) te mogućnostima koje nudi. U radu će se koristiti Power BI Desktop aplikacija za dohvat i modeliranje podataka te za vizualizaciju. Izrađeni dashboardi bit će objavljeni na Power BI servisu (cloud), spremni za dijeljenje s drugim korisnicima unutar ili izvan tvrtke. Pregled i interaktivno korištenje dashboarda moguće je na računalima, tabletima ili pametnim telefonima.

Excel će se koristiti za demonstraciju spajanja na podatkovni model, bilo da je on na lokalnom računalu ili u cloudu (Power BI) te povlačenje podataka iz Excela na dashboard u cloudu.

Napomene vezane uz instalaciju potrebnih aplikacija:

Power BI Desktop aplikacija treba biti instalirana. Aplikacija nudi sve nabrojane mogućnosti upakirane u jedinstveno sučelje, korištenje je besplatno, a intenzivne dorade aplikacije trenutno se događaju mjesečno pa je poželjno imati instaliranu najnoviju inačicu aplikacije.

Inačica Excela treba biti 2010 ili viša.

Ako je instalirana inačica Excela 64-bitna (preporuka za velike količine podataka, više desetaka milijuna redaka), neka i Power BI Desktop bude 64-bitan, a ako je Excel 32-bitan neka i Power BI Desktop bude 32-bitan. Provjera u Excelu 2016 – Account, About Excel i na vrhu ekrana piše 32-bit ili 64-bit.

Trajanje

1 dan (8 šk. sati)

Predavač

Dražen Hanžić

Uvod u Power BI (1 dan)

Cilj

Polaznici će upoznati mogućnosti Power BI platforme (Power BI servis, Power BI Desktop aplikaciju te Power BI Mobile Apps). Uz osnove dohvata podataka i osnove modeliranja podataka, spoznat će i vizualizacijske mogućnosti te naučiti izrađivati interaktivne dashboarde. Dashboarde će moći podijeliti (share) s kolegama u tvrtki ili izvan tvrtke ili objaviti na web stranici te ih po potrebi osvježiti novim podacima. Bit će prikazane i mogućnosti pregleda dashboarda na tabletima i pametnim telefonima.

Polaznici

Tečaj je namijenjen svima koji žele upoznati mogućnosti Power BI platforme, a do sada nisu imali iskustvo u radu s Power BI alatima.

Polaznicima koji koriste alate Power Query i Power Pivot (ugrađeni u Power BI Desktop aplikaciju) ovaj tečaj pružit će uvid u Power BI mogućnosti, a onima koji ne koriste navedene alate, a željeli bi koristiti naprednije mogućnosti, preporučuje se neki od tečajeva gdje se obrađuju dodatne mogućnosti navedenih alata.

Preporuka: Power Query tečaj (1 dan) i Power Pivot, Power BI Desktop i Power BI tečaj (2 dana) ili Power BI tečaj (3 dana).

Napomena

Preduvjet za pohađanje tečaja je poznavanje korištenja Excela na naprednom nivou, posjedovanje inačice Excela 2010 ili više i instalirana aplikacija Power BI Desktop. Potrebno je također imati pristup poslovnom mailu radi izrade Power BI korisničkog profila (besplatno).
Power BI platforma (service, cloud) namijenjena je tvrtkama ili pojedincima i dolazi do punog izražaja tek ako su korisnici spremni držati svoje podatke u Microsoftovom cloudu.

Sadržaj

Uvod i pojašnjenje mogućnosti Power BI platforme (servis PowerBI.com i desktop aplikacija)
Izvori podataka i načini uvoza u Power BI servis i u Power BI Desktop aplikaciju

  • Baze, Excel datoteke, tekstualne datoteke (.csv ili .txt), podaci s web stranica i dr.

Uvoz podataka iz Excel tablica
Izrada podatkovnog modela uz upoznavanje osnova relacijskih baza podataka

  • tablice i relacije među tablicama (relationships)

Uvod u kalkulacijska polja (measures) i kalkulacijske stupce (calculated columns)

(Napomena: neće se obrađivati složene DAX formule, prikazat će se samo princip izrade eksplicitnih kalkulacija uz pomoć DAX funkcija na nekoliko jednostavnih primjera, a koristit će se implicitne kalkulacije koje sustav automatski izrađuje – drag and drop)

Vizualizacija podataka i Power BI (cloud)

  • upoznavanje s grafovima i ostalim vizualizacijskim objektima u ponudi
  • publiciranje interaktivnih Dashboarda za pregled na računalima, tabletima ili pametnim telefonima
  • spajanje Excelom na podatkovni model u cloudu i korištenje podataka i kalkulacija u Pivot tablicama

Izrada jednostavnog modela uz osnovne kalkulacije i vizualizaciju

Način učenja

Prikaz mogućnosti Power BI servisa (PowerBI.com) i Power BI Desktop aplikacije uz rad na primjerima.