Power BI tečaj

Power BI tečajeve održavamo i ONLINE uživo!

Power BI tečaj

Power BI tečaj održat ćemo u terminu 12.06.-14.06.2024.

Sljedeći termin bit će 16.10.-18.10.2024.

Prijaviti se možete ispod (klikom na sliku ili na gumb “Prijava”).

Power BI tečaj u ponudi je i kao javni tečaj (polaznici iz različitih tvrtki), namijenjen svakome tko želi naučiti raditi s Power BI alatima (Power BI, Power Query i Power Pivot).

Power BI tečaj

Prijava

 

Preporuka tečajeva za daljnje učenje Power BI alata: Power BI napredni tečaj, Power Query napredni tečaj, Power BI vizualizacija podataka i DAX napredni tečaj (bit će u ponudi krajem 2024. g.).

Tečaj se održava uživo, a postoji mogućnost istovremenog pohađanja ONLINE tečaja za polaznike kojima to više odgovara.

Mjesto održavanja je u Zagrebu, a prema zahtjevu, za organizirane grupe može biti u bilo kojem gradu u Hrvatskoj ili izvan Hrvatske.

Termin tečaja: 12.06.-14.06.2024. g. (od srijede do petka, 3 dana od 09:00 do 16:30)
Mjesto održavanja: Strojarska cesta 24, Zagreb, učionice tvrtke Trinom d.o.o. (mapa).

O ostalim detaljima vezanim uz održavanje tečaja bit ćete pravovremeno obaviješteni.

Cijena tečaja uživo u učionici: 600 EUR + PDV (cijena za organizirane grupe ili za tečajeve u tvrtkama dogovara se posebno – info@labo.hr)

Tvrtke koje prijave 2 ili više polaznika ostvaruju pravo na 10% popusta.
Iznos je potrebno uplatiti na transakcijski račun tvrtke Labo d.o.o. najkasnije 14 dana prije početka održavanja tečaja.

Ako se održava u tvrtki, trajanje Power BI tečaja može se prilagoditi polaznicima tvrtke. Tečaj može trajati 3 dana (preporuka), ali može i 2 dana.

Budući da se tečaj sastoji od 2 modula, polaznici mogu pohađati odvojeno pojedine module (ako su prethodno slušali neki od modula ili ne mogu ili ne žele pohađati oba modula)

 1. modul – 1. dan – (Power Query)  – cijena iznosi 200 EUR + PDV
 2. modul – 2. i 3. dan – (Power BIPower Pivot modeliranje podataka i DAX formule uz Power BI vizualizacije i Power BI servis)  – cijena iznosi 400 EUR + PDV

Tvrtke koje prijave 2 ili više polaznika ostvaruju pravo na 10% popusta za bilo koji od navedenih modula.

Napomena: polaznici trebaju na tečaj ponijeti vlastito prijenosno računalo s instaliranim Excelom (verzija 2010, 2013, 2016, 2019, 2021 ili Excel 365), dodacima Power Query i Power Pivot te Power BI Desktop aplikacijom.

Power BI tečaj

Power BI tečaj

Power BI tečaj koncipiran je kao 3-dnevni tečaj za polaznike koji do sada nisu imali iskustva u radu s alatima Power Query i Power Pivot te vizualizacijama koje nudi Power BI Desktop aplikacija i Power BI servis.

Teme su jednake onima u tečajevima Power Query (1 dan) i Power Pivot, Power BI Desktop i Power BI (2 dana) zajedno.

Excel treba biti instaliran na računalima polaznika, jer će se uz Power BI Desktop koristiti za modeliranje podataka i izradu DAX kalkulacija dok će vizualizacija podataka biti prikazana u Power BI Desktop aplikaciji. Inačica Excela treba biti barem 2010 (poželjno Excel 365), a alati Power Query i Power Pivot trebaju biti instalirani.

Excel će se koristiti i za demonstraciju spajanja na podatkovni model, bilo da je on na lokalnom računalu ili u cloudu (Power BI servis) te povlačenje podataka iz Excela na dashboard u cloudu.

Power BI tečaj

Opis Power BI tečaja

 • Analitičar ste koji prije analize podataka treba dohvatiti podatke iz različitih izvora (.csv, .txt, .xlsx datoteke, baze, web i dr.), objediniti ih, spojiti, pročistiti, transformirati u željenu strukturu i tek nakon toga raditi analizu (Power Query dio). Usput, ne želite više koristiti VLOOKUP za “tabličarenje” 🙂 (ili XLOOKUP).
 • Pri analizi podataka želite izraditi podatkovni model iz više različitih tablica, a potrebne su Vam i složene kalkulacije koje želite koristiti u Power BI vizualima (Pivot tablicama) ili u ćelijama na radnom listu Excela, a koje “obična” Pivotica nema (DAX formule) (Power BIPower Pivot dio)
 • Na kraju želite vizualizirati podatke iz podatkovnog modela i prikazati ih kao interaktivne dashboarde koje možete koristiti na bilo kojem mobilnom uređaju ili tabletu (i na računalu) te ih podijeliti s drugima.

Power BI tečaj

Napomene vezane uz instalaciju potrebnih aplikacija:

Power BI Desktop aplikacija nudi sve nabrojane mogućnosti upakirane u jedinstveno sučelje, korištenje je besplatno, a intenzivne dorade aplikacije trenutno se događaju mjesečno pa je poželjno imati instaliranu najnoviju inačicu aplikacije.

Zbog primjera koji će se nalaziti u Excel datotekama, potrebno je imati instalirane Power Query i Power Pivot dodatke. Power Query neka bude po mogućnosti najnoviji, a Power Pivot sukladan inačici Excela. Power Pivot ne postoji u svim inačicama Excela 2013 i 2016 pa svakako treba provjeriti je li dostupan. Inačica Excela treba biti barem 2010, a preporuka je da bude 2016.

Ako je instalirana inačica Excela 64-bitna (preporuka za velike količine podataka, više desetaka milijuna redaka), neka i Power BI Desktop bude 64-bitan, a ako je Excel 32-bitan neka i Power BI Desktop bude 32-bitan. Provjera u Excelu 2016 – Account, About Excel i na vrhu ekrana piše 32-bit ili 64-bit.

Trajanje

3 dana (24 šk. sata)

Predavač

Dražen Hanžić

Power BI tečaj

Cilj

Polaznici će upoznati alate Power Query, Power Pivot i Power BI Desktop aplikaciju u kojima će raditi primjere tijekom tečaja. Power BI Desktop aplikacija sadrži funkcionalnosti Power Query i Power Pivot alata uz dodatne vizualizacijske mogućnosti, ali i neke nove funkcionalnosti koje nabrojani alati nemaju.

Uz upoznavanje zanimljivih i vrlo korisnih mogućnosti alata Power Query, načina uvoza podataka iz različitih izvora i njihovu pretvorbu, polaznicima će biti prikazani i tipični zadaci koji se učinkovito rješavaju ovim alatom. Svaki korak pri obradi podataka ostaje zabilježen pa to možemo iskoristiti za buduće podatke koji su strukturirani na jednak način (dovoljan je Refresh). Automatizacija takvih postupaka obrade podataka moguća je u većini slučajeva bez programiranja, upotrebljavajući alate iz sučelja aplikacije, no ponekad je potrebno upisati koju liniju koda.

Polaznici će upoznati i Power Pivot alat za modeliranje podataka i izradu kalkulacija, koje ovaj alat pretvaraju u moćnu “Self service BI platformu” (Business Intelligence). Uz nabrojano bit će prikazane i vizualizacijske mogućnosti koje nudi Power BI Desktop aplikacija. Uz upoznavanje osnova relacijskih baza podataka, mogućih načina uvoza podataka iz različitih izvora i modeliranje podatkovnih modela, polaznici će naučiti i osnove DAX-a (Data Analysis Expressions), jezika za pisanje formula koje omogućuju složene kalkulacije koje u običnim Pivot tablicama nisu moguće.

Polaznici

Tečaj je namijenjen svima koji u radu imaju potrebu automatizirati dohvat podataka iz vanjskih izvora (.csv, .txt, .xml, .xlsx datoteke, web, baze i dr.), obraditi podatke, pretvoriti ih u željenu strukturu, ili ih filtrirati prije analiziranja ili izrade izvješća.

Namijenjen je analitičarima koji u svom radu žele izrađivati podatkovne modele za analizu velikih količina podataka (milijuni redaka) koji se mogu nalaziti u različitim izvorima, a koje je potrebno međusobno povezati te pri tome koristiti složene kalkulacije za analize (DAX formule).

Napomena

Preduvjet za pohađanje tečaja je poznavanje korištenja Excela na naprednom nivou, posjedovanje inačice Excela 2010 ili više (uz Power Query i Power Pivot), a poželjno Excela 365 uz instaliranu Power BI Desktop aplikaciju.

Sadržaj

Power Query dio (1. dan)

Uvod i pojašnjenje mogućnosti alata Power Query (ETL alat – extract, transform, load)

Izvori podataka i načini uvoza u Power Query

 • Excel datoteke, tekstualne datoteke (.csv ili .txt), podaci s web stranica i dr.
 • Datoteke iz odabrane mape (objedinjavanje podataka iz svih datoteka u mapi)
 • Baze podataka (SQL Server i dr.) i ostali izvori podataka

Automatizacija čišćenja i pretvorbe podataka u željenu strukturu bez potrebe za programiranjem (VBA)

Objedinjavanje i spajanje podataka iz Excel datoteka ili s radnih listova

 • više Excel tablica (Tables) ili imenovanih raspona
 • više radnih listova u Excel datoteci
 • dodavanje i spajanje upita (Append i Merge – zamjena za VLOOKUP funkciju)

Pretvorba i čišćenje podataka

 • uređivanje upita, obrada podataka, izrada kalkulacijskih polja (Calculated columns) i dr.
 • grupiranje, Unpivot (vrlo korisno prije korištenja u Pivot tablici) i transponiranje podataka

Kamo s podacima i kako ih osvježiti?

 • uvoz u Excel datoteku ili samo izrada konekcije
 • uvoz u podatkovni model (Data Model) Power Pivota
 • prilagodba postavki za uvoz i automatsko osvježavanje podataka

Uvod u programski jezik M (Power Query Formula Language)

 • funkcije za rad s tekstom, za pretvorbu podataka i logičke funkcije

Power BI i Power Pivot – modeliranje i DAX uz vizualizaciju podataka (2. i 3. dan)

Što je to Power Pivot? Kratak odgovor: najbolje što se Excelu dogodilo u posljednjih 15-ak i više godina, a dulji odgovor ćete čuti na ovom Power BI tečaju.

Ukratko pojašnjenje mogućnosti Power Pivota, način pokretanja, izrada i publiciranje modela, upotrebljive veličine datoteka modela, kompresije i dr.

Po čemu se razlikuju “obične” Pivot tablice od Power Pivota?

Što je to podatkovni model (Data Model)? VLOOKUP – treba li nam još uvijek u Excelu?

Izvori podataka za Power BI (Power Pivot), uvoz i priprema podataka uz korištenje Power Query alata

Osnove relacijskih baza podataka

 • tablice i relacije među njima (relationships), primarni i strani ključevi, normalizacija i denormalizacija podataka i dr.

Izrada podatkovnog modela

Uvod u DAX funkcije i pisanje kalkulacijskih formula

 • izrada kalkulacijskih polja (measures) i kalkulacijskih stupaca (calculated columns)
 • funkcije, operatori i vrijednosti, tablice i stupci
 • funkcije za agregaciju, logičke funkcije, informativne, matematičke, tekstualne, funkcije za pretvorbu, funkcije relacija i funkcije za rad s datumima

Razumijevanje načina izračuna DAX formula, što je Filter kontekst, a što Row kontekst?

DAX i rad s datumima – izrada tablice kalendara i korištenje funkcija za rad s datumima (Time intelligence funkcije)

Performanse modela – kako optimizirati model?

Kako pojednostaviti korisnicima izradu izvješća s već izrađenim modelom i s pripremljenim kalkulacijama – sakrivanje polja tablica u Report sekciji, izrada mape za Measures i dr.

Vizualizacija podataka u Power BI Desktop aplikaciji i Power BI (servis)

 • upoznavanje s grafovima i ostalim vizualizacijskim objektima u ponudi
 • Conditional Formatting – uvjetno oblikovanje u vizualima
 • Korištenje različitih vrsta filtera u izvješćima i Bookmarks
 • publiciranje interaktivnih Dashboarda za pregled na tabletima ili pametnim telefonima
 • spajanje Excelom na podatkovni model u cloudu i korištenje podataka i kalkulacija u Pivot tablicama

Izrada cjelovitog modela uz pripadajuće kalkulacije i vizualizaciju

Način učenja

Prikaz mogućnosti alata Power Query, Power Pivot te Power BI Desktop aplikacije i Power BI servisa uz rad na primjerima.