Izrada Power BI rješenja

Izrada Power BI rješenja (Business Intelligence) koje nudimo odnose se na male i srednje tvrtke ili pojedine odjele u većim tvrtkama, a pri izradi koristimo self-service” BI alate kao što su Power Pivot, Power Query, Power BI Desktop te Power BI sustav.

Budući da troškovi za razvoj klasičnih BI sustava često mogu biti vrlo veliki, razvoj pomoću navedenih alata omogućava izgradnju sustava za koju nije potrebna skupa infrastruktura niti skupe licence. Potrebne su eventualno licence za korištenje Power BI sustava (cloud) koje su ili besplatne ili prilično jeftine za manji broj korisnika. No niti to nije nužno ako korisnici žele koristiti rješenje samo na računalima.

Podaci na osnovi kojih se radi analitički sustav mogu se nalaziti u poslovnom sustavu tvrtke, u Excel tablicama, tekstualnim datotekama i drugim izvorima. Idealno rješenje koristi podatke spajanjem na poslovni sustav tvrtke no ako to nije moguće, periodički izvoz podataka u .csv ili .txt datoteke te kombinacija s podacima iz bilo kojeg drugog izvora je također prihvatljivo rješenje i u praksi vrlo često.

Power BI sustav omogućava korisnicima pregled interaktivnih analitičkih izvješća i dashboarda na računalima, na mobilnim uređajima ili tabletima pomoću Power BI aplikacije.

 

Power BI dashboard

 

U slučaju da korisnik želi imati podatke i rješenje na vlastitom serveru, a postoji veći broj korisnika, BI rješenje se može smjestiti na server unutar tvrtke.

Mnogi analitički zadaci za čije su rješavanje do nedavno bile potrebne složene Excel formule u kombinaciji s Pivot tablicama i sl. mogu se elegantno riješiti navedenim Power BI alatima koji nude puno brži razvoj analitičkih sustava te učinkovitiji rad uz neznatno održavanje sustava. Također nude i konzumaciju izvješća i interaktivnih dashboarda na bilo kojem mobilnom uređaju ili računalu.

Ako imate poslovni zahtjev kojeg želite kvalitetno riješiti, mi smo tu kako bismo uz Vaše sugestije došli do željenog rješenja.

Kako biste dobili predodžbu o mogućim rješenjima temeljenim na Power BI alatima, u nastavku su navedena neka tipična:

  • Izrada interaktivnih Dashboarda (vizualizacija ključnih podataka za menadžment tvrtke na jednom mjestu)
  • Izrada Excel Power Pivot modela i sustava za analizu podataka i izradu izvješća
  • Izrada automatiziranih izvješća, grafova, Pivot tablica i dr.
  • Dohvat, čišćenje i transformacija podataka iz različitih izvora pomoću alata Power Query (ETL)
  • Modeliranje podataka i izrada složenih kalkulacija pomoću DAX formula (kontroling, financije, prodaja, proizvodnja…)
  • Spajanje na vanjske baze podataka (SQL Server, Oracle, Access…) te manipulacija nad dobavljenim podacima
  • Obrada tekstualnih datoteka (manipulacije nad podacima i pretvorbe u različite strukture i formate prema zahtjevima)
  • Uparivanje šifri dobavljača, artikala i dr.

 

Napomena: Nakon isporuke aplikacije klijentu, Labo d.o.o. zadržava sva prava na programski kod i on je intelektualno vlasništvo tvrtke. Programski kod moguće je otkupiti prema prethodno dogovorenim uvjetima između klijenta i Labo d.o.o.